Това е летен сорт с неизяснен произход, но вероятно от щата Масачузетс, САЩ, около 1830г., известен на българските крушопроизводители от края на 19-и век. Опрашители са му Жифардовата, Вилямовата и повечето популярни масловки.
Зрее около 1 - 15 август. Потребителска зрелост плодовете не достигат едновременно, затова беритбата трябва да става на няколко пъти в посочения период.
Плодовете са умерено големи с характерна крушовидна форма и тънка шийка, нежни, сочни, сладки. При благоприятни условия и по-малък завръз се получават по-едри плодове. Кожицата им е зелена преди беритба, резедава при беритбена зрелост и лимоненожълта при потребителска зрелост, а откъм огряната страна се появяват и приятно зачервени петна. Месото е почти бяло или леко-жълтеникаво с червено оцветяване по огряваната страна. То е с първокласно качество, отлично на вкус, сочно и топящо се, приятно освежаващо, слабо ароматично, но доста специфично.
Навреме обрани, плодовете лесно могат да се запазят без хладилно помещение за около 10 дни. Презрелите запазват добрия си външен вид, но вътрешността загнива. Ако се съхраняват в хладилни съоръжения, могат да издържат до 2 месеца без да нарушат външния си вид или вкусовите си качества. Плодовете лесно изтърпяват превоз на дълги разстояния веднага след своевременна беритба. Използването на плодовете е универсално - добри са и за прясна консумация, и за преработка.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ЗА КОНТАКТ С НАС:
Телефон за връзка: 087 839 1213
e-mail: grandiflora.center@gmail.com
Следвайте ни в Instagram: @grandiflora.center
https://www.instagram.com/grandiflora.center
Посетете и страницата ни във Facebook: @grandiflora.center
https://www.facebook.com/grandiflora.center
Коментари
Публикуване на коментар